Сметката, която не искаш да платиш

Шофирането след употреба на алкохол или друго упойващо вещество все още е сериозен проблем на пътната безопасност в България. Да седнеш зад волана след няколко чашки, често не прави впечатление на никого от компанията в заведението.

Замисляли ли сте се, че освен финансова глоба и дълъг период без шофьорска книжка, наказанието за това нарушение може да излезе доста по-солено?

За да насочим общественото внимание към проблема БАЗК и Лига на отговорните стартираха атрактивна акция срещу шофирането в нетрезво състояние.

В пилотното издание на проекта клиенти в няколко от най-посещаваните заведения в София вече получиха „касови бележки“ с умопомрачителната стойност 15 674 лв. Наподобяващите касови бележки печатни материали показват подробно каква би могла да е цената, която трябва да плати шофьор при евентуална катастрофа, възникнала в резултат на шофиране в нетрезво състояние.

В стряскащата Сметка са включени разноските за щети по автомобила, увреждане на пътна инфраструктура, престой в болница и лечение, рехабилитация, глоба от КАТ и съдебни разноски. Сумите са изчислени от експертен екип, за да бъдат възможно най-близки до реалността.

Кампанията цели да напомни на шофьорите, че изборът е в техни ръце, за високата цена, която струва грешно взетото решение и че алтернатива на шофирането след употреба на алкохол винаги има.

 

Лигата на Отговорните – заведенията професионалисти е неформална организация, основана от Перно Рикар България като част от усилията на компанията за ограничаване на неподходящата и създаване на култура на отговорна консумация на алкохол. Пет емблематични заведения за нощния живот на София припознаха каузата като своя – Bedroom, Carrusel, Culture Beat, Club 365, Once upon a time…Biblioteka.

Share this post

Call Now Button