Петиция за незабавно стартиране изграждането на АМ „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле

За последните пет години в Кресненското дефиле на всеки километър са “изникнали” по два надгробни паметника, на всеки километър по осем човека са се сдобили с тежки увреждания, някои от които доживот. През последните години този пътен участък си извоюва печалната слава на най-кървавото трасе в България.

Всеки ден забавяне на строителството на АМ “Струма” е причина за тежки пътно-транспортни произшествия, голям брой загинали и ранени.

Ако не ни е грижа, че неизпълнението на Лот 3.2 на АМ “Струма” може да доведе до провал на оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” и налагането на финансова санкция от над 1 млрд лв. за България, то поне да помислим за собствения си живот и този на близките си. Да сме наясно, че следващия път, когато се отправяме на почивка и прекосяваме Кресненското дефиле, нямаме никакво право да се оплакваме от едва пълзящата колона от автомобили.

Продължителното отлагане строителството на АМ “Струма” не е в ничия полза. През годините бяха разработени различни варианти за преминаване през Кресненското дефиле. Сред обсъжданите проекти има такъв, който щади природата и в същото време покрива изискванията за безопасност на трасето. Добавя ползи за хората, живеещи в района, от една страна запазвайки бизнеса им, а от друга – като освобождава трафика от населената градска част и изнасят движението в периферията на града.

Подробно описание на проект за лот 3,2 на АМ „Струма“ – източни варианти може да намерите тук.

В подкрепа на незабавното стартиране изграждането на АМ “Струма” в уастъка през Кресненското дефиле, моля подпишете петицията!

Подпишете петицията тук.

 

Организации, подкрепящи инициативата:

Българска асоциация на постадали при катастрофи;

Българска браншова асоциация Пътна безопасност;

Камара на строителите;

Българска федерация за автобусен транспорт;

ПК “Екогласност”;

Българска асоциация за селски и екологичен туризъм;

Български ловно-рибарски съюз;

Екологично сдружение  „Марица 2004“;

Сдружение „Клъстер Зелен транспорт“;

Федерация на потребителите в България;

Сдружение „Клъстер уелнес БГ“;

Асоциация на ландшафтните архитекти;

Български Форум за транспортна инфраструктура;

Съюз „Интелигентна България“;

Share this post

Call Now Button