Kампания за безплатни прегледи на хора, пострадали при ПТП с черепно-мозъчни травми

Днес 17.04.2018 г. на пресконференция в БТА бе сложено началото на шестмесечната ни кампания безплатни прегледи на хора, пострадали при ПТП с черепно-мозъчни травми.

Черепно-мозъчните травми са обществен здравен проблем с голяма значимост. По данни от статистиката в България, годишно се регистрират над 14 000 случая на черепно-мозъчни травми. 80% от тях се квалифицират като „леки“, но всъщност последиците от тях често имат сериозен характер.

Най-често срещаната травма при пътно-транспортни произшествия е мозъчното сътресение (Commotio cerebri).

В много случаи пострадалите с лека степен на мозъчно сътресение не обръщат достатъчно внимание на този факт, не получават веднага медицинска помощ, посещават личния си лекар или невролог дни, седмици и дори месеци след травмата. Закъснялото лечение коства на държавата и обществото разходи за временна нетрудоспособност.
Усилията на учените в световен мащаб са насочени в разработване на иновативни технологии, които биха могли да подпомогнат диагностицирането на леката черепно-мозъчна травма, но те все още са на етап научно изследване.

През 2017 г. български екип от специалисти получава световно признание за работата си в тази насока. Екипът разработва проект, при който с точни неврофизиологични маркери мозъчната дисфункция, причинена от т. нар. лека черепно-мозъчна травма, може да се регистрира, оцени и лекува.

С цел да осигурим комплексно лечение, превенция на усложненията и подкрепа на хората с черепно-мозъчни травми и техните семейства Българска асоциация на пострадали при катастрофи (www.bazk.orgстартира кампания за безплатни прегледи на хора, пострадали при ПТП с черепно-мозъчни травми.
В продължение на шест месеца в специализиран кабинет за лечение на последиците от травма на главата и шията пострадалите при пътно транспортни инциденти ще могат напълно безплатно да се възползват от иновативния метод за функционална диагностика.

Всеки който желае да се включи в кампанията и да получи безплатен преглед трябва да се свърже с нас на      тел. 02/ 952 66 66 или e-mail: bazk@abv.bg

Share this post

Call Now Button