Глобална седмица за безопасност на пътя 6 – 12 май 2019 г.

В Световната седмица за безопасност по пътищата – 06 – 12 май 2019 г. офиса на Световната здравна организация в България, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Българска Асоциация на Пострадали при Катастрофи дадоха пресконференция под мотото: „Лидерство за безопасност на пътя“, СПАСИ ЖИВОТИ #ГОВОРИ. Тази тема се базира на тезата, че е необходимо по-силно лидерство във всяка една сфера на живота ни, за да се постигнат по-добри резултати в сферата на пътната безопасност по целия свят. Модерните, добре информирани лидери са тези, които са способни да представят визия за бъдещето.

Мисията на седмицата за безопасност по пътищата е да покаже добри практики за вдъхновяващо и влиятелно лидерство в рамките на правителства, международни агенции, фондации, училища и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложен спад от 50%.

Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България, Малина Крумова – председател на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, Владимир Тодоров – председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Елена Цонева – Папуджиева – PR Care се обединиха около новоформулираните глобални цели за изпълнение в сферата на безопасността на пътя – усъвършенстване на управлението на пътната безопасност, подобряване на безопасността на движението по пътищата, превозните средства и участниците в пътното движение, оптимизиране на спешната помощ и грижите за пострадалите след катастрофа.

ПЪТНОТРАНСПОРТЕН ТРАВМАТИЗЪМ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА ЗА БЪЛГАРИЯ  

През 2018 г. в страната са регистрирани 6684 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 611 и са ранени 8466, от които 6478 леко и 1988 тежко.

У нас все още безопасното превозване на децата се пренебрегва. Употребата на детски седалки в автомобила се счита за излишен лукс. Но горчивата равносметка сочи, че 70% от загиналите деца в България са били пътници в колите на родителите си.

Всеки час в Европа трима души умират при катастрофа, повече от 25 000 души всяка година.

Организации като СЗО, ЕС, ОИСР, Световната банка и Икономическата комисия за Европа на ООН препоръчват прилагане на подхода на „безопасни системи“ за осигуряване на безопасността по пътищата. Той произхожда от европейски държави като Швеция и Норвегия и се основава на три ключови принципа. Първият е, че човешкият живот винаги е най-големият приоритет. Всички решения, включващи транспорт и движение, трябва да бъдат пречупени през тази призма. Вторият принцип е, че да се греши е човешко, всички правим грешки. Тези грешки могат да се дължат на разсейване или забравяне, усетена необходимост да се поемат рискове или неосъзнаване на опасностите.

Фаталните грешки могат да са:  да поддържаш прекалено висока или несъобразена скорост, да не поставиш предпазен колан или моторна каска, да отговориш на повикването по телефона или на имейла, докато караш, или да седнеш зад волана след като си пил алкохол или си използвал упойващи вещества.

Водещ е принципът, че човешкото тяло е крехко. Сериозните наранявания могат да бъдат сведени до минимум чрез поставяне на подходящи ограничения за скоростта, чрез иновативен дизайн на пътната инфраструктура и на превозните средства. Отговорността за безопасността по пътищата се носи от всички. Обществото счита, че отговорност за пътната безопасност носят правителството и държавните агенции. Това е вярно, но не изключва ролята и отговорността на всеки един от нас!

В седмицата за безопасност по пътищата да помним:

  • Травмите от ПТП са водещата причина за смъртност при децата на възраст 5-14 години и втората по честота причина за смърт при хората на възраст 15-29 години.
  • Смътните случаи в резултат на ПТП са само върхът на айсберга, милиони хора претърпяват травми, много от които са с много сериозни последици, продължаващи през целия им живот.
  • Нараняванията в резултат на ПТП не са само „нещастни случаи“ те имат рискови фактори и следователно са предотвратими.
  • С един или два основни поведенчески рискови фактора (несъобразена скорост, консумация на алкохол, неизползване на каски, предпазни колани, детски столчета и др.) се свързват половината от всички фатални последици от ПТП.
  • Ключови фактори за стимулиране на безопасно поведение от страна на участниците в движението са комплексно законодателство в сферата на безопасността на движението по пътищата и стриктно прилагане на законодателството. Без действия от страна на правоприлагащите органи законодателството е просто лист хартия.
  • Надсловът на Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2018 г. беше, че „Всеки път има своята история“, с което се подчертава, че пътищата са нещо много повече от физическа връзка между точка А и точка Б.

На събитието екип на „ЕНА Първа помощ“ направи демонстрация на оказване на първа помощ чрез специален манекен и обясни на практика основните правила за прилагане на първа помощ след пътен инцидент.

Share this post

Call Now Button