Да заспиш зад волана – причини и последици

Колко често чуваме за тежки катастрофи, поради заспиване на водача зад волана? Умората, настъпила след продължителното шофиране без почивка е една от причините, но има и друга, която в България е слабо изследван здравословен проблем. Проблем, който засяга преди всичко здравето на професионалните шофьори, а от там поставя в риск и всички хора на пътя.

На 15.03.2018 г. на пресконференция в БТА специалисти от различни области представиха причините и последствията от заспиването зад волана и какво точно представлява Обструктивната сънна апнея.

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е едно от най-често срещаните разстройства на съня в световен мащаб, което води до ниско качество на съня. Прекомерната дневна сънливост е един от най-характерните симптоми на болеста. По данни на Американското Торакално Общество сънливостта е отговорна за 15-20% от ПТП.
Натрупаните доказателства, че ОСА повишава риска от ПТП, а нейното лечение го намалява, доведе до ревизия на Анекс III на Директивата на Европейския съюз за Издаване на Свидетелства за управление на МПС. Директива (2014/85/ЕС) подлежи на задължително прилагане от всички Страни членки на Европейския съюз от 31 Декември 2015 година.
Във връзка със Световния ден на съня и негативното влияние на сънната апнея върху безопасността на пътя ви каним на пресконференция, на която ще представим обобщени данни от научни изследвания и начини за решаване на проблемите.

 Организатори:
  • Българско Дружество по Сомнология, д-р Петър Чипев, д-р Кирил Терзийски, д-р Милена Миланова;
  • Българска асоциация на пострадали от катастрофи, Владимир Тодоров;
  • Съюз на автосервизите, Емил Германов;
  • модератор: Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

Share this post

Call Now Button