Завой край Елхово е най-кървав

Най-смъртоносното място в страната е завоят край Елхово на пътя Ямбол-Лесово. Това показва анализът на Пътната полиция за 2010 г. Експертите от КАТ направиха обобщен отчет с данни за участъците от пътя, в които в рамките на 500 м са станали най-много катастрофи в страната.

Най-кървавият участък е наскоро ремонтиран и там е сменена настилката. Той се намира на първокласен път 1-7, километър 300. Само в рамките на 100 м там са станали три зверски катастрофи с петима убити, показва статистиката.

Основната причина за тежките инциденти е високата скорост. Въпреки че преди завоя има поставен знак за ограничение от 50 км/час, колите профучават покрай него, без да му обръщат внимание. Когато навлязат във фаталния завой обаче, шофьорите не успяват да запазят контрол, блъскат се челно в идващите срещу тях автомобили и това се оказва фатално, обясняват експертите от Пътна полиция.

“Общо 173 са местата с висока концентрация на катастрофи по пътищата на страната. Те се намират извън градовете и селата. В тези участъци са станали 1202 катастрофи, 35 души са били убити, а ранените са 138 човека”, уточнява главен инспектор Валери Митов от Пътна полиция.

От КАТ са изпратили данните за опасните шосета на пътната агенция. Там пък са задължени да направят комисия от инженери и други специалисти, които по места да видят точната причина за по-големия брой катастрофи. След това трябва да се отпуснат пари и да се коригират местата от собственика на пътя. Заради липсата на финансови средства обаче често се оказва, че проблемни си остават едни и същи места.

“В повечето случаи като причина за катастрофите се приема несъобразената скорост, но всъщност при замерване на сцеплението на асфалта се оказва, че настилката е много хлъзгава”, коментира зам.-началникът на Охранителна полиция Алекси Стратиев.

Причината за това е, че съставът на сместа е по-различен от нормалния.

Така шофьорите карат с нормална скорост, но пътят е прекалено хлъзгав, колата полита и водачите не могат да запазят контрол, допълва Стратиев.

Такъв е примерът за участък от магистрала “Тракия” край Пазарджик, където винаги има много произшествия. При най-лекия дъжд се получава аквапланинг и катастрофите са налице, споделят от КАТ. Кривите на завоите също имат стандарти, но често те не са направени добре.

Например започват полегато и изведнъж се навлиза в много остър завой и така се получава, че колата е изхвърлена. Затова в комисията има професионалисти, които трябва да кажат къде трябва да се смени настилката, къде да се коригира кривата. На КАТ основната задача е да извади причината наяве и да каже – ето това е проблемен участък, идете и вижте какво може да се направи, допълва Стратиев.

Кръстовището “Петолъчката” край Сливен също е доста популярно като опасен район. За 2010 г. пак е на челно място с много ранени и катастрофи. Това е район, за който от години се знае, че е рисков, но въпреки това шофьорите продължават да отнемат предимство и така се стига до най-много катастрофи в една точка за година – 34. ранените на Петолъчката са 10 души.

Повече от половината от катастрофите – 18, са станали между тирове и коли, казват още експертите.

Област Велико Търново пък води класацията за лоши пътища, защото има най-голям брой места с висок процент на катастрофи, сочи анализът на КАТ.

“Водачите често негодуват, че има поставени много ниски ограничения за скорост по хубави пътища. Добре е обаче хората да знаят, че знаците са там, защото на тези места са станали конкретни тежки катастрофи. Освен това около 700 000 от колите са на над 20 г. Така че от страна на стопаните на нови коли е прекалено ниска скоростта, но за другите тя е даже висока. Молбата ни е водачите да се съобразяват с ограниченията, призовава още Стратиев.

Освен това вече е направен преглед на всички знаци и маркировка, настилки, еластични огради и опасни райони. Данните са предадени на стопаните на пътя, които трябва да вземат мерки.

Основните проблеми са липса на маркировка или пък места, където се разрешава изпреварването, а там има ниска видимост. От КАТ припомнят, че при проблеми и нередности, които шофьорите видят, те могат да се обаждат на дежурния телефон на полицията по места или на тел. 112.

Share this post

Call Now Button