Триточковият колан част от осемте велики творения на човека

Немският патентен регистър признава изобретението на Нилс Бохлин, инженер във Volvo, като едно от осемте най-велики творения в историята на човечеството.
През 1959 г. Нилс Бохлин, инжeнер на Volvo Cars, изобретява триточковия предпазен колан. Веднага след това шведският автомобилен производител го въвежда във всички свои модели като стандартно оборудване.

През 1967 г. Volvo убеждава обществеността колко са важни предпазните колани и на задните седалки. Изследванията тогава показват, че при челен удар пътниците на задните седалки се изстрелват към тези отпред със сила между 3000- 5000 кг. Така в самото начало на 70-те години на миналия век в щата Виктория в Австралия за първи път въвеждат закон, с който задължават всички шофьори да слагат предни и задни предпазни колани по време на движение. Само за една година цифрите на фатален край при катастрофи намалели с близо 20%.

Не след дълго германският патентен регистър признава изобретението на Бохлин като едно от осемте най-велики творения в историята на човечеството. Шведският инженер на Volvo Cars споделя тази чест с личности като Бенц, Едисон и Дизел.

Разбира се, и до ден днешен има шофьори, които слагат предпазни колани само когато видят органи на реда по пътищата. Тези хора обикновено се оправдават, че коланът може да ги затисне по време на катастрофа и разчитат на въздушната възглавница. Volvo обаче категорично опровергава тези мнения с факти и цифри. Много водачи не си слагат предпазните колани при шофиране в градски условия, защото смятат, че скоростта е ниска. Но всички те грешат. При удар със скорост 50 км/ч предстои сблъсък с предното стъкло и волана, който по сила се равнява на удар при скок от третия етаж. Въздушната възглавница ще омекоти удара, но не и нараняванията. С такава скорост предпазният колан предотвратява всевъзможни контузии.

Volvo доказва, че бременните жени също трябва задължително да носят предпазен колан. При тях е изключително важно правилното му поставяне. Коланът трябва да минава по диагонал от рамото на жената, между гърдите й и непосредствено над корема. Долната част на колана трябва да минава възможно най-ниско под корема. Така при катастрофа шансът за оцеляване на жената и плода й е еднакъв. Шансът за оцеляване с него при катастрофа обаче е с 50% по-висок. Последните проучвания показват, че в Европейския съюз за една година предпазните колани спасяват от смърт приблизително 11 700 човешки живота. Цифрата в Съединените американски щати е по-голяма – 15 200 живота на година.
Близо 1 милион и половина са загиналите вследствие на пренебрежение по отношение на предпазния колан.

Share this post

Call Now Button