Телефоните измами набират скорост /Често измамниците се представят за служители на КАТ/

Анонимните обаждания отдавна не са нищо ново. Нито пък онова тягостно мълчание от другата страна на линията, което предизвиква усмивка – пак някой влюбен пубер се надява да чуе гласа на любимата. Отдавна вече не са интересни и обаждания от типа: „Ало, приберете си моля крокодила от балкона, че ми опаса фикуса!”.
От няколко години обаче просперира друг вид телефонен терор или по-точно телефонна престъпност. Която не предизвиква нито усмивки, ното досада, а олекване на джоба. Страшното е, че може да доведе и до прединфарктни състояния.
Сигурно мнозина са чували за добре разработената система: звъни ви някой непознат, който обаче шумно и радушно ви поздравява по телефона: „Хей, здравей, откога не сме се чували?” И когато започнеш да се чудиш кой всъщност се обажда, отсреща те засипват упреци: „Е как не ме помниш?! Божичко, това не го очаквах… Ми аз съм бе? Върнах се от чужбина оня ден. Братовчед ти…” Или който и да е там роднина. И чакат ти сам да се сетиш за някого от позабравените си родственици. След това се започва – закъсал съм за пари… в болницата съм, останах без документи… обраха ме, само твоя телефон си спомних… и така – докато не те убедят да занесеш спешно еди-къде си еди-каква си сума…
Но след като десетки наивници – добряци се излъгаха, тази система стана популярна и не толкова ефективна. Затова телефонните бандите измислиха нови, оригинални варианти:
„Ало, обажда се майор Георгиев от пътна полиция. Кой шофира във вашето семейство?… Как се казва?… И само си представете какво се случва в главата на този, който слуша всичко това. Съвсем наскоро млада жена ми сподели, че щяла да получи удар точно след разговора си с подобен „майор”. Разтреперена, сама му казала, че единственият, който кара колата им е съпругът й, а той в момента е на път с детето им…И, естествено, седнала от ужас да чуе страшното… Точно когато „майорът” започнал да подхваща темата за спешно носене на пари еди-къде си, защото съпругът й се е блъснал, за нейн късмет по мобилния й позвънил именно „пострадалия”…
За възрастната Б. М. от София такова спасение не дошло навреме. Обаждането, което получила, било от „приятел на внука й”, който поискал от нея спешно 500 лв., защото единственият й внук бил закъсал много сериозно… И ошашавената старица хукнала да търси пари от съседите, за да спасява положението.
Вече има всякакви варианти на наглост в изнудването – представят се за адвокати, за колеги, че дори може да се чуе и следното: „Мамо, блъснах дете, моля те, искат ми хиляда лева, за да не ме съдят…”
Където мине номерът – мине…
Понякога обаждането е с цел проучване – подпитат те кой кара колата, как се казва – и се извиняват – станало е грешка! Но след няколко месеца отново звънят – вече по-осведомени и по-сигурни в успеха на измамата си.
При всички случаи номерът, от който се обаждат, не се изписва на дисплея на телефонните апарати. Имайте предвид, че някои вече започнаха да действат не само чрез домашните, но звънят и на мобилните. Чуха се и слухове, че има вариант да ти се обадят и от познат мобилен телефон. И тогава лапването на въдицата е абсолютно сигурно…
Какво трябва да направите в такива случаи?
Първо – вслушайте се как точно ви се представят отсреща и какви въпроси ви задават. Ако са общи, увъртащи – значи най-вероятно имате насреща измамник. Ако пък директно ви съобщят, че ваш близък е пострадал и се нуждае от пари, обезателното се обадете на вашия близък! И най-важното – запазете самообладание. То е разковничето да реагирате бързо и правилно и да не станете поредната жертва на измама.

Share this post