“Свързани” коли обещават по-безопасни пътища

Чрез системата “кола срещу кола” автомобилите ще обменят подробна информация относно трасето, траекториите и скоростите си на движение, за да намалят до минимум риска от катастрофа.

Производителите на автомобили се трудят над различни технологии, чиято единствена цел е да намалят до минимум възможностите за пътнотранспортни произшествия. Какви са тенденциите при мерките за сигурност на пътя и как ще се отразят на шофирането?

Представете си, че шофирате и навлизате в кръстовище, а срещу вас се задава друго превозно средство, чиято траектория на движение предрича предстоящ сблъсък.

Секунди преди фаталния инцидент системата “кола срещу кола” сработва и звуковият сигнал и екранното съобщение ви предупреждават за жизнената необходимост да натиснете спирачката.

Намалявате скоростта и избягвате инцидента, но същото е сторил и шофьорът срещу вас, който на свой ред е бил известен от системата за сигурност.

Предупреждението за предстоящ сблъсък е част от технология, която до няколко години ще бъде застъпена във всички видове и класове новопроизведени автомобили.

Проектът е разработка на европейския консорциум “Car-2-Car”, който е подкрепен от General Motors, Audi, BMW, Fiat, Honda, Renault и няколко университета.

Системата, разработвана от “Car-2-Car” консорциума, която включва в себе си и Vehicle-to-Vehicle проекта на General Motors се състои от три ключови технологии: GPS-антена, wi-fi връзка за безжичен обмен на данни и бордови компютър, обработващ постъпващата и изпращана информация.

Екипираните с комбинацията от трите главни компонента автомобили ще обменят помежду си детайлна информация относно трасето, траекториите и скоростите си на движение.

GPS-системата ще проследява местоположението на колата на пътя, докато различни сензори ще следят скоростта и посоката на движение, условията на пътя, дали спирачките са натиснати или пък чистачките на предното стъкло работят.

Цялата тази информация се обработва от бордовия компютър, който ръководи комуникацията. Обменът на информация ще се осъществява посредством безжична система, близка до съществуващата wi-fi технология, базирана на протокола 802.11p.

По този начин всички намиращи се в определен радиус коли ще бъдат свързани в една своеобразна мрежа, чрез която ще приемат и предават данни.

Безжичната система ще има обхват на действие от 500 м в извънградски условия и 100 м в градски.

Според запознати безжичната комуникация на базата на wi-fi технологията е за предпочитане пред мобилните мрежи поради по-бързото си действие. Чрез нея данните между колите ще се предават само за няколко милисекунди.

Следващата ключова фаза на проекта е организирането на мащабно живо изпитание. По план то трябва да се осъществи във Франкфурт, а в него ще вземат участие между 500 и 1000 екипирани с технологията моторни превозни средства.

Share this post

Call Now Button