Раят на пияниците зад волана приключва

След 3 месеца Volvo пуска серийно системата Alcoduard.

Шведската компания Volvo е на път да помогне на милиони хора по света да се приберат невредими по домовете си, след като пуска на пазара от началото на следващата година системата Alcoguard, чрез която няма да можете да карате автомобила си, ако сте пили спиртни напитки. Устройството, голямо колкото дистанционно за телевизор, ще струва около 900 евро и в началото ще бъде вградено в три от моделите на шведската фирма – S80, V70 и ХС70, а от следващото лято ще може да се поръча и с по-малките модели на марката. Прогнозите за продажби са за около 2000 броя годишно.
Alcoguard е изцяло интегрирана заключваща система, която използва напредничава клетъчногоривна технология. Всяка трета жертва на пътя в Европа е вследствие на произшествие, причинено от водач, употребил алкохол. В стремежа към създаване на безопастна пътна среда трите най-големи предизвикателства са шофирането с превишена скорост, неслагането на предпазни колани и шофирането в нетрезво състояние.
„Целта на нашия нов продукт е да спомогне за намаляване на броя инциденти, причинени от превозни средства с нетрезвен водач зад волана”, споделя Ингрид Скогсмо, директор на Жентъра за безопасност на Volvo Cars.
В началото Швеция ще е най-големия пазар за тази система, но от Volvo ще я предложат и в останалата част на Европа и в САЩ. Таксиметровите компании, държавните и общинските структури вероятно ще са първите потребители, въпреки че улеснената употреба прави и физическите лица потенциални клиенти. Системата Alcoguard използва клетъчно-горивна технология – същата, която се използва и от повечето полицейски власти в Европа. Преди двигателят да бъде запален, водачът трябва да даде алкохолна проба, като издиша в безжичното усторйство, което държи в ръката си.
Устройството с размери на малко дистанционно се съхранява и зарежда в отделение зад централната конзола на автомобила. Изпаренията в издишания въздух се анализират и резултатите се предават посредством радиосигнал до електронната контролна система на автомобила. Ако допустимата граница на алкохол в кръвта от 0,2 г/л е надхвърлена, двигателят не може да бъде запален. Благодарение на модерни сензори не е възможно да се използват външни въздушни източници с цел да бъде излъгана системата.
Резултатите от пробите се показват чрез три LED светлини върху устройството. Зелена светлина: 0-0,1 г/л алкохол в кръвта – двигателят на автомобила стартира. Жълта: 0,1 – 0,2 г/л – двигателят запалва, но водачът не бива да шофира. Червена светлина: повече от 0,2 г/л – моторът не стартира. Информационният дисплей на автомобила показва съобщения, които да помогнат на водача в използването на системата. Резултатите от пробата се пазят 30 минути, след като двигателя на автомобила е бил изгасен, така че няма нужда шофьорът да повтаря процедурата всеки път, когато спре за малко. Допустимата граница на алкохол в кръвта от 0,2 г/л е съгласувана с шведското законодателство. Заводът на Volvo може да измени настройките на системата за пазари като българския, където допустимите норми са различни.
Устройството е безжично, което позволява водачът да го изнася от автомобила. Въпреки това то винаги може да взема точна алкохолна проба, независимо къде се използва. Но само когато се намира на дистанция до 10 м. от автомобила, устройството може да установи връзка с него. На стайна температура системата загрява за 5 сек. За да се съкрати времето за изчакване, отоплителната система се включва в момента, в който отключите автомобила.
От българското представителство обясниха, че системата Alcoguard ще може да се поръчва от началото на 2008г.

Share this post

Call Now Button