Превишената скорост и неправилното изпреварване продължават да са най-честите причини за смърт на пътя

Най-много са жертвите на катастрофи в неделя. Данните са част от анализ на състоянието и тенденциите в пътно-транспортните произшествия през 2010 година, съобщават от пресцентъра на МВР. Превишената скорост и неправилното изпреварване продължават да са най-честите причини за смърт на пътя.

Държавно-обществената консултативна комисия по безопасност на движението проведе поредното си заседание под председателството на министър Цветан Цветанов. Участниците направиха детайлен анализ на данните за пътно-транспортната обстановка в страната през миналата година.

Броят на загиналите при катастрофи през миналата година е най-малък за периода от 1966 г. насам. Спрямо 2009 г. е регистрирано намаление на убитите със 126 и на ранените с 594. Според вътрешния министър факторите, оказали влияние за това са повишената дисциплина на водачите, завишаването на санкциите за допуснати нарушения, както и сътрудничеството с неправителствения сектор и медиите.

Насоките на Европейския съюз за пътна безопасност за периода 2011-2020 г. за намаляване на убитите с 50% са следващото предизвикателство (към 2020 броят на загиналите от ПТП не трябва да надвишава 390 души). Предприетите мерки и инвестиции от правителството за подобряване на инфраструктурата ще рефлектират пряко върху тези резултати.

Бяха откроени характерни моменти за състоянието и тенденциите при пътния травматизъм при подрастващите. През предходната година са загинали 38 деца на възраст до 18 години, а ранените са 1001. Най-много от тях – съответно 20 и 320, са между 15 и 17 години. 28 от всички жертви са били пътници в автомобилите. Тези данни са още един повод да призовем родителите да шофират безопасно, отбеляза министър Цветанов.

Голямата част от жертвите и ранените са регистрирани при инциденти с леки автомобили. От загиналите в такива катастрофи пътници 144 не са ползвали обезопасителни средства, а от наранените 1329 /на предните седалки 74 убити и 609 ранени, на задните седалки – 70 убити и 720 ранени/.

Най-голям дял сред загиналите пешеходци – 56.6%, имат хората над 64-годишна възраст.

Според данните от анализа 86. 9% от регистрираните тежки пътно-транспортни произшествия са настъпили по вина на шофьорите. В резултат на превишена и несъобразена скорост са загинали 380 и са ранени 3100 души, поради неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение – съответно 101 и 640, при отнемане на предимство – 58 и 1171, при управление на автомобила под въздействието на алкохол – 25 и 313.

Най-голям брой граждани – 168, са загинали в неделя. Запазва се тенденцията на по-висока аварийност в дните петък, събота и неделя. Най-висока е смъртността в интервала от 15 до 19 часа, през него броят на загиналите е два пъти повече.

Комисията обсъди също възможностите за повишаване на отговорностите на различните институции и организации за спазването на правилата за движение от техните служители и работници, както и кампанията за повишаване ползваемостта на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи която стартира в понеделник.

Share this post

Call Now Button