Опасността аквапланинг

С настъпването на есента рискът от аквапланинг се увеличава. Вече са факт и първите катастрофи с жертви в първите дъждовни дни тази есен.

Това дава повод да припомним съветите на финландския производител на гуми Nokian, които да намалят риска от попадане в такава ситуация.

Какво е аквапланинг Авокат застрахователно право

Аквапланингът се получава, когато под гумата се образува водна възглавница, заради невъзможността на шарката на протектора да премахне водата между гумата и пътя. Това води до загуба на сцепление и автомобилът става неуправляем.

Висококачествена лятна гума с достатъчна оставаща дълбочина на протектора е най-сигурният избор за мокрите есенни пътища, смятат от Nokian. В сравнителен тест, публикуван в изданието на Tekniikan Maailma от май 2019, износена лятна гума с дълбочина на протектора 3-4 мм има осезаемо по-лошо управление отколкото нова лятна гума с дълбочина на протектора 7 мм.

В теста, новата гума влязла в аквапланинг при скорост от 83.1 км/ч когато водната възглавница на пътя е била с дебелина от 10 см, докато износената гума е влязла в аквапланинг при скорост от 61.2 км/ч.Аквапланинг и скорост

С цел да се намали риска от аквапланинг е нужно гумите да се сменят когато дълбочината на протектора падне под 4 мм.Аквапланинг

Това, което е важно да се знае, че категорията за сцепление, посочена върху етикетите за гуми на Европейския Съюз, показват ефективността на гумата при сцепление на мокра настилка, но от нея не могат да се извлекат данни за склонността й към аквапланинг.

В допълнение към състоянието на гумите, налягането в тях също е важен фактор. Ако налягането в гумите не е достатъчно, те може да не запазят формата си във водата, което ще направи колата по-податлива на аквапланинг.

Избягване на локвите Добър адвокат

Най-важното, което трябва да се направи при шофиране в проливен дъжд е да се намали скоростта. При възможност трябва да се избягват локвите, коловозите и дупките. При покрит от вода път не се препоръчва изпреварване.

Действия при попадне в аквапланинг Адвокати

1 .Запазете спокойствие.

2. Отпуснете газта и натиснете съединителя. Спирачките няма да помогнат, тъй като още ще намалят сцеплението.

3. Дръжте кормилото изправено, за да избегнете попадане в канавка или насрещното платно когато сцеплението се възстанови.

Източник: Dnevnik.bg

Share this post

Call Now Button