Няма да вземат точки за превишена скорост

За превишение на скоростта вече няма да се отнемат контролни точки, предвижда промяна в наредба на МВР. Поправките са от 25 януари и в петък ще бъдат обнародвани. Досега за превишение с над 21 км/ч се отнемаха 3 точки, а за над 51 км – 12.

Отнемането на контролните точки бе един от спорните моменти при приемането на обнародваните поправки в Закона за движение по пътищата. С тях глобите за джигитите скачат двойно и се въвежда санкция с електронен фиш при заснемане с камера. В този случай отнемането на точки не бе предвидено и то трябваше да остане само ако нарушението е засечено на пътя от катаджия.

Глоба от 550 лева ще плаща всеки шофьор, който вместо с разрешените 50 км/ч в населено място е вдигнал например до убийствените 120 км/ч. Освен това водачът ще остане за три месеца без книжка. 
Занапред за превишаване на скоростта от 11 до 20 км в час вместо с 30 лева автоджигитите ще бъдат санкционирани с 50 лева. Тези, които карат с 50 км над ограничението, ще плащат 350 лева. За първи път се въвежда правилото за всеки 5 км/ч над 50-те глобата да се увеличава с 50 лева. Според поправките книжка ще се взема, ако ви хванат с превишена скорост поне три пъти в рамките на 12 месеца. А също и когато шофирате с 50 км над допустимото. Досега в това отношение законът бе много по-строг. Вземаше се книжка и за много по-ниска скорост, например за шофиране с над 31 км над ограничението. Друга новост е въвеждането на електронен фиш, който ще се издава за нарушения, снимани със стационарен радар. Той ще бъде пращан на провинилия се шофьор по пощата с препоръчано писмо до 2-3 дни след документиране на нарушението. Собственикът на колата има право на възражения в срок от 7 дни. Процедурата не отменя електронния фиш. Дори да обжалва пред съда, водачът трябва да внесе 70% от глобата, а останалите 30%, когато тя бъде потвърдена. Ако съдът я отмени, парите се връщат.

В сила влиза и т. нар. електронен фиш. С негова помощ снимките с нарушенията от 15-те камери, монтирани на най-опасните пътни артерии в страната, ще стигат до провинилите се по пощата до 3 дни.

След това щракнатите водачи ще разполагат с 14 дни да платят наложената им санкция. Направят ли го, ще ползват 30% отстъпка от сумата.

Въпреки че законът влиза в сила от днес, заснетите от камерите на КАТ реално ще започнат да получават новите електронни фишове най-рано от март-април, тъй като в момента „Пътна полиция” все още не е изградила напълно системата.

На „честитките” ще е посочено номер на банкова сметка и размера на санкцията, която шофьорът ще дължи. Реално електронният фиш ще стига до водача 2-3 дни след нарушението, а не както беше досега от 6 до 9 месеца.

Share this post

Call Now Button