На път през зимата. Как да избегнем ПТП.

През зимния период климатичните условия предлагат по-лоша видимост и по-слабо сцепление на гумите с пътната настилка. Снежните преспи намаляват габаритите на пътя и хоризонта на видимост. Когато пътищата са покрити с лед и сняг, коефициентът на сцепление може да намалее дотолкова, че превозното средство да стане напълно неуправляемо. обезщетение пострадали при птп

Преди да тръгнете проверете прогнозата за времето. При обявен код за опасни явления, отложете пътуването, ако не е належащо. Облечете топли дрехи и подходящи обувки. Вземете вода и някаква храна за из път. Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за движение в зимни условия. Проверете работят ли добре светлините и  отоплителната система! Имате ли подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др.? Може да изминете хиляди километри в зимни условия и да не Ви се наложи да ползвате въже за теглене, сигнален фенер или инструмент, като лопата. Това обаче не означава, че те не са нужни. Напротив – обикновено подобно нещо ни е необходимо изключително рядко, но в тези ситуации е жизненоважно.
Имате ли достатъчно гориво? Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото Ви е необходимо за пътуването! Ако се наложи дълго да престоите в автомобила си (поради блокиран трафик от снеговалеж; паднало дърво на пътя; ПТП или др.), работата на двигателя ще е единственият начин за отопление.

Задължително почистете всички стъкла от заскрежаване и обледеняване. Почистете автомобила от натрупан сняг. Видимостта на водача е от изключително значение за безопасното движение по пътищата и предпазването от инциденти. Сигурно сте виждали водачи, които са изчистили само предното си стъкло и са потеглили без да отстранят снега от целия автомобил. Това е изключително опасно – както за тях, така и за останалите участници в движението. Такъв водач на практика не вижда цялата пътна обстановка, като неизчистените стъкла блокират погледа му около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така, при аварийно спиране или рязка маневра, може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент. Ако не сте изчистили светлините на автомобила, останалите водачи не знаят какво възнамерявате да предприемете на пътя. Затова: без компромиси при почистването на автомобила от сняг и лед! Обезщетение за пострадали при катастрофа, птп.

Планирайте маршрута си! Изберете помощ при птп зимни условияавтомагистралите и първокласните пътища, дори това да означава да пътувате повече километри. Тези пътища се разчистват от снега с предимство. Ако преминавате през планински проходи и пътища от втори и трети клас, се информирайте от електронната страница на АПИ за тяхното състояние и проходимост. Информирайте Вашите близки (роднини, колеги, приятели, познати и др.), че Ви предстои пътуване. Дайте им информация за къде пътувате; как и с кого; кога очаквате да пристигнете. Добър адвокат застрахователно право.

Следете за метеорологичната обстановка по радиото. В случай че тя се усложни, по-добре преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Не подценявайте опасностите на пътя през зимата! Права на пострадали пти птп.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте работата на двигателя на празен ход. Поради опасност от отравяне от изгорелите газове гасете и палете двигателя периодично. Означете мястото, на което сте аварирали (използвайте дреха с ярък цвят; сигнална светлина, светлоотразителни елементи или др.). Съобщете на телефона за спешни повиквания 112 за Вашето местоположение и необходимост от помощ. Ако се наложи да оставите автомобила
и да се придвижвате пеша, избягвайте да се движите поединично, движете се далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Добър адвокат застрахователно право в София.

През зимния сезон се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи. Тези два фактора правят пешеходците невидими за водачите в редица ситуации. Децата и възрастните хора са най-уязвимите групи – основна препоръка към тях е да имат светлоотразителни елементи по облеклото си и да пресичат само на определените за това
места! Обезщетение от застраховка при катастрофа със загинали и ранени.

Обезщетение при катастрофаНа автомагистралата задължително има лента за принудително спиране. Наименованието ясно показва предназначението й. Това не е място за спиране и почивка, освен когато моторното превозно средство има повреда, която не Ви позволява да продължите пътуването, или водачът, или някой от пътниците има здравословен проблем. Застрахователно право Адвокат безплатено.
В такива случаи, ако чакате помощ, застанете максимално далеч от платното за движение. Всяка минута, прекарана в лентата за принудително спиране на магистралата, носи риск за Вас, останалите пътници в спрялото превозно средство и другите участници в движението! Обезщетение на пострадали при птп.

При леко ПТП без претенции за вината от участващите водачи е достатъчно да попълните двустранен констативен протокол, след като сте уведомили органите на МВР и застрахователя си по телефона. При ПТП само с материални щети не е нужно да чакате екип на МВР да дойде и да обработи произшествието на място! Затова – винаги дръжте в автомобила си образец на двустранен констативен протокол!

Желаем Ви приятно и благополучно пътуване!

Обезщетение за пострадали при катастрофа, птп. Адвокат застрахователно право.

Източник: ДА “Безопасност на движението по пътищата”

Share this post

Call Now Button