Какво да правим като попаднем в задръстване!

1. Карайте бавно и спазвайте необходимата дистанция. Ако сте последната кола в колоната, е разумно да дадете кратък сигнал на летящите отзад автомобили с аварийните фарове.

2. Оставете свободно разстояние за полицаи и линейки. На път с три платна например трябва да държите свободна малка част между средната и лявата лента.

3. Постарайте се да останете спокойни. Нервни избилици само влошават положението.

4. Ако колоната не се придвижва изобщо напред, по-добре изключете мотора.

5. Напускайте автомобила само в краен случай. Отваряйте вратата много предпазливо, тъй като някой моторист може да ви изненада.

6. Погледнете в картата за възможни обходни маршрути.

7. Когато задръстването най-сетне се отпуши, не се изкушавайте да наваксвате времето с бързо каране и изпреварване, особено ако сте тежко натоварен. Така само ще предизвикате ново задръстване. Загубеното време ще наваксате по-сигурно, ако карате постоянно с добра скорост.

8. Лявата лента е само за изпреварване! Когато задминете по-бавния автомобил, се приберете отново вдясно. Така не причинявате задръствания и не само останалите, но и вие ще стигнете по-бързо до целта си. Ако карате само вляво, провокирате другите шофьори да ви изпреварват против правилата отдясно. Така се стига до катастрофи и още по-тежки задръствания.

9. Използвайте системата „цип”. При стеснения на пътя е по-добре, ако двете колони се слеят в една, като всеки автомобил пропуска по един пред себе си, точно като цип. Иначе има да си седите в очакване да се появи пролука, в която да се мушнете.

10.  Ако ще отбивате от пътя, първо се престройте в дясното платно, за да не карате с внезапни маневри хората зад вас да скачат на спирачките.

11. На светофари не оставяйте огромни дупки между вас и предния автомобил. Така предизвиквате задръстване зад вас.

Share this post

Call Now Button