Хендсфри по-опасно от водката

Шофирането с хендсфри е по-опасно дори от шофирането на градус. Това сочи актуално проучване, извършено от Транспортната научно-изследователска лаборатория в графство Баркшир, Великобритания. То установило, че шофьорите, които приемат обаждане по хендсфри, могат да бъдат по-опасни от онези, които карат след употреба на законната доза алкохол. Говорещите по джиесема, дори със слушалки, имали по-бавни реакции от леко подпийналите. При тях имало четири пъти по-голям шанс за катастрофа, независимо от това дали използват хендсфри или не.
Затова властите на Албиона обмислят да въведат строги санкции за телефонни разговори в колата. Британските шофьори, които бъдат пипнати, че използват джиесеми докато карат, може да получат до две години затвор. Това предвижда промяна в наказателния кодекс, предложена от Кралската прокуратура, предаде телевизия Скай Нюз.
Използването на джиесем (дори и с хендсфрий), сателитен навигатор или МП3-плейър зад кормилото ще се третира като опасно каране, а не за престъпна небрежност, както досега. Опасното каране се наказва с до две години затвор, а престъпната небрежност-само с общественополезен труд или глоба.
Вниманието на говорещите по джиесем оставало понижено до 10 минути след разговора. Ето защо най-голямата транспортна фирма на Острова FirstGroup забрани на своите шофьори да използват каквото и да е мобилно устройство. Засега само три страни-Япония, Сингапур и Португалия, са наложили пълна забрана на използването на джиесеми в превозните средства. Великобритания реши да позволи употребата на хендсфри, тъй като смята, че една пълна забрана не може да бъде наложена, изтъква Скай Нюз.

Share this post

Call Now Button