Детската седалка навърши 40 години

От известно време КАТ изисква автомобилите да бъдат оборудвани с детски седалки при превоз на деца до 4 годишна възраст. Статистика: при катастрофа с едва 50 км/ч дете без обезопасителен колан ще бъде изхвърлено със сила от 30 до 60 пъти по-голяма от собственото му тегло. Тогава детето със сигурност ще бъде ранено, а може и убито. Противопоказно е също децата да се возят в скута на родителите си, тъй като при удар двете тела се удрят, като силата на възрастния пада върху детето.

Началото
Проблемът със запазването на живота на най-ценното за нас – децата ни, датира още от 1960 година. Първоначалните изследвания, при проведени краш-тестове показват, че шансовете за оцеляване на малко дете при челен удар на автомобила са  по-големи, когато детето е седнало с гръб към посоката на движение. Професор Бертил Алдман от „Шведски съвет по безопасност на движението” първи създава детска седалка, която се монтира на мястото до шофьора и е универсална с цел съвместимост с всички видове седалки. Детето, седящо на тази седалка се вози с гръб към таблото на автомобила. Именно това спомага за равномерно разпределение на усилието при челен удар. За първи път тази седалка се представя в шоу-румовете на пионера в сигурността – Volvo през 1967г. Базирана на изследванията на проф. Алдман и допълнителните изследвания проведени от екип на Volvo, тази седалка създава максимална сигурност на децата, пътуващи седнали на нея.

Първите реакции

Новото изобретение било елементарно за използване. Необходимо е само развиването на 2 винта и обръщането на седалката с гръб към таблото на автомобила и вече детската седалка е готова. Облегалката е била подсилена с допълнителни подложки и допълнителен колан. Целта на този колан, както във всички следващи видове седалки е да запази детето в седалката при евентуален удар, а на подложките – да поемат силите попадащи върху детското тяло от рязкото спиране на автомобила. Това е било много новаторско мислене за далечната 1967 г.

За всички!

Първоначално седалката е била замислена за деца на възраст от 1 до 7 години, но
е можело да бъде поставено дори и пеленаче. Временното превозване на по-големи деца, дори и възрастни не е проблем без седалката да бъде преоборудвана. В тези случаи от Volvo препоръчвали да има облегалка за главата, за да няма удар на главата в предното стъкло на автомобила. За първи път седалката за деца се поставя в моделите 144 и Amazon през 1964/1965. Това нововъведение допада на хората, защото обръщането на седалката става лесно за няколко минути. Допълнителната подложка за гърба е била направена от подсилен алуминий и е била включена в каталога на Volvo като аксесоар през 1967. Цената е била 115 шведски крони (днешни 25 лева). Както забелязвате цената на тази допълнителна екстра е била доста ниска. Дори и в момента опционално към новото ви Volvo можете да поръчате вградени детски седалки отзад. Цената е 99 лева. Именно това показва, че Volvo поставя на първо място освен нашата сигурност и сигурността на най-скъпото за нас – децата ни.

Share this post

Call Now Button