3D илюзия усмирява невнимателни шофьори

Помните ли как през 2008 г. по шосетата София-Варна и София-Бургас се появиха картонени полицейски автомобили? През няколко десетки километра, закрепени за основата на билбордове, стояха картонени профили на бели полицейски коли, чиято цел бе да заблудят невнимателните шофьори и да ги накарат да намалят скоростта. Е, сега властите в Канада са решили да приложат подобна хватка, само че не от картон, а… 3D.

Оптическа илюзия ще бъде тествана в Западен Ванкувър, Канада, започвайки от 7 септември, в опит за усмиряване на невнимателните шофьори. Образът на малко момиче, гонещо топка, ще бъде „прожектиран“ на улица близо до училищна зона.

Идеята на експеримента е да напомни на шофьорите да очакват неочакваното, докато са на път. Изображението ще бъде нарисувано на пътя и ще е издължено, като ще изглежда триизмерно, когато се гледа от наближаващата кола.

Погледнато отдалеч, изображението ще изглежда просто като означение на пътя. Когато обаче колата се приближи, изображението на момичето и топката ще се се „изправи“ от асфалта и ще „оживее“. Ако шофьорите карат с препоръчителната за този район скорост от 30 км/ч, те ще бъдат в състояние да спрат навреме, след като осъзнаят, че виждат дете на пътя.

Кампанията за оптическата илюзия ще струва 15 000 долара. Тя ще продължи една седмица. Ще има и знак, предупреждаващ водачите за провеждането на програма за безопасно движение.

Според местните власти, през септември и октомври са налице най-много смъртни случаи с деца по пътищата, а родителите често са безотговорни и невнимателни. Традиционните методи за безопасност не са успели да предадат посланието и надеждата е, че експериментът с 3D изображението ще изненада шофьорите и ще им напомни, че трябва да намалят скоростта и да шофират с повишено внимание, особено в близост до училища.

Налице са опасения, че изображението може да изненада невнимателните шофьори твърде много, което ще ги накара да „скочат“ на спирачките рязко и да бъдат ударени от идващите зад тях автомобили. Местните полицаи обаче подкрепят всичко, което би могло да накара шофьорите да забавят и да карат внимателно в региона.

Share this post

Call Now Button