Стана ясно кой е пътят с най-много загинали и ранени в България

Най-много катастрофи в страната са станали на пътния участък Бургас – Варна. Другите проблемни отсечки са Русе-Бяла, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора. Това каза по време на дискусия в Бургас Настимир Ананиев, председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание. Срещата в морския град бе посветена на пътната безопасност, предаде Дарик.

Статистиката сочи, че от 2013 година до 31 май тази година по пътя Бургас – Варна са станали 864 пътно-транспортни произшествия с 22 загинали и 198 ранени. За миналата година катастрофите са 238, с 9 загинали. От началото на тази година произшествията са 66 с един загинал и 12 ранени.
През 2015 година България е на първо място в Европа по брой на загинали при пътни произшествия. Високата скорост и отнетото предимство се сочат за най-големия убиец за 2015-та, каза Нестеров. Според Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков липсата на адекватни наказания, заниженият контрол и недостатъчните мерки на пътя водят до тежките произшествия.
Той се обърна към председателя на комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев с предложение да се върне в парламента дебатът за по-адекватни наказания за шофьорите.
Източник: NoRoadWar.com

Share this post